Energie Park Uitgeest

Voor een duurzame toekomst

Project WinterZon samenvatting

Kengetallen van het Zonnepark WinterZon
Het project heeft een oppervlakte van ca 10 hectare, waarvoor een optieovereenkomst is afgesloten met twee grondeigenaren. Het opgestelde vermogen zal naar schatting ca 15 MW(megawatt)piek zijn. De geschatte elektriciteitsopbrengst is 13 GWh/jaar. Dit komt overeen met het gemiddelde elektriciteitsgebruik van ongeveer 4000 huishoudens (en 1/3 van het elektriciteitsverbruik van Uitgeest)

Samenwerking
Dit park wordt gerealiseerd door een samenwerking van twee energiecoöperaties: DUEC en Kennemerwind. Ook energiecoöperatie Meerwind en de koepelorganisatie van alle energiecoöperaties in Nederland, Energie Samen, hebben bijgedragen aan het realiseren van dit project. Daarnaast werken we samen met diverse adviseurs om dit project op professionele wijze vorm te geven.

Aansluiting op het elektriciteitsnet
We hebben een elektriciteitsaansluiting voor het zonnepark aangevraagd en gereserveerd (aanbetaald) bij Liander. Liander zal een kabel aanleggen van het zonnepark naar het verdeelpunt van de netbeheerder bij het NS station in Uitgeest.

Omwonenden
Veel tijd en aandacht hebben we besteed aan het overleg met de omwonenden. Meerdere aspecten van het zonnepark en vooral ook de landschappelijke inpassing zijn in meerdere sessies besproken. Er is op een aantal punten aanvullend onderzoek gedaan en uiteindelijk is gekozen voor een haag waarmee het park goed kan worden afgeschermd.

Natuur
We hebben voor de inpassing samengewerkt met Natuurlijke Zaken, het bureau van Landschap Noord-Holland. De panelen staan in zuid opstelling met een ruime afstand tussen de panelen, waardoor er voldoende licht onder en tussen de panelen komt. Er komt een haag om het park heen met inheemse struiken, en het beheer van de haag en het park zal gericht zijn op versterking van de biodiversiteit. Daarnaast is met diverse maatschappelijke en natuur- en milieuorganisaties contact geweest om de plannen te bespreken en daarover input te verkrijgen.

Omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning (inclusief bijbehorende wijziging van het bestemmingsplan) voor het zonnepark is op 27 februari 2023 verleend door de gemeente Uitgeest.

SCE en SDE subsidie

SCE staat voor Stimulering Coöperatieve Energieopwekking en SDE++ voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie
We gaan het project opdelen in 5 delen: 4 SCE projecten (postcoderoos) en 1 SDE++ project (duurzame energie). De 4 SCE projecten zijn ieder 500 kWp groot. Het SDE++ project zal dan ca 13000 kWp groot zijn. Voordeel van de SCE-regeling is dat de subsidie per opgewekte kWh hoger is dan bij de SDE++. Voor de SCE is het nodig dat we per project 100 voorinschrijvers hebben die in het postcodegebied wonen rondom het project. Voor meer info over de SCE regeling zie https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sce. En voor de SDE++ regeling zie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sde/werking.

Planning op hoofdlijnen

September 2023 : Aanvraag SCE subsidies en aanvraag SDE++ subsidie

Najaar 2023 : Toekenning SCE en SDE ++ aanvraag

Najaar 2023 : Afsluiting van de financieringsfase (financial close)

2024 : Bouw – start exploitatiefase

2050 : Einde exploitatie

Vrijblijvend voorinschrijven voor WinterZon

We nodigen je graag uit om vrijblijvend in te schrijven voor participatie in ons zonnepark project WinterZon. Ons doel is zoveel mogelijk Uitgeesters, bestaande leden van Kennemerwind en mensen die in de directe omgeving wonen te laten deelnemen in dit project via participaties. We hebben deze voorinschrijvingen nodig voor de SCE-subsidieaanvraag. Schrijf je daarom nu geheel vrijblijvend in! Daarmee helpt u dit project vooruit (ook als je later alsnog besluit om niet deel te nemen).

Veel gestelde vragen:

Nee, je verplicht je tot niets. Deze voorinschrijving is om de interesse te polsen en om voldoende voorinschrijvers te verzamelen voor de SCE aanvraag (er zijn 100 voorinschrijvers per project nodig).

Er zijn maar beperkt aantal participaties beschikbaar en ze zijn dus schaars. Om het eerlijk te verdelen zullen we de participaties dakpansgewijs uitdelen. Dit houdt in dat we eerst alle aanvragers 1 participatie toekennen, daarna nog een voor diegenen die er twee aanvragen, daarna nog een voor diegenen die er drie aanvragen, etc. Daarmee zorgen we voor een verdeling waarbij de participant met weinig participaties voorrang krijgt. Inwoners van Uitgeest hebben daarbij nog extra voorrang.

De prijs van een participatie zal waarschijnlijk 250 euro zijn. Voorinschrijvers verplichten zich nog tot niets, ook niet tot aanschaf van een participatie.

Het precieze rendement is moeilijk van te voren vast te stellen omdat het afhankelijk is van veel factoren zoals de prijs van de panelen, kosten van de aannemer, rente die de bank vraagt, en de prijs die we krijgen voor de stroom die we verkopen. Op basis van de huidige berekeningen is het verwachte rendement hoger dan de rente op een spaarrekening. Bij financial close (moment waarop alle contracten worden getekend en alle bovengenoemde zaken dus worden vastgelegd) zullen we een rendementsverwachting geven. Je krijgt dan een uitgebreid memorandum met alle financiële parameters. Pas daarna vragen we je of je definitief zou willen inschrijven en voor hoeveel.

Financial close is het moment waarop alle contracten worden getekend met o.a. de bank en daarmee alle zaken worden vastgelegd zoals rendement, aantal participaties en de voorwaarden. Al deze informatie wordt verwerkt in een uitgebreid memorandum. We verwachten dat financial close in het 3e of 4e kwartaal van 2023 zal zijn.

Zoals bij alle participaties is het rendement nooit 100% gegarandeerd. Alle risico’s zullen in het nog uit te geven memorandum worden weergegeven. Participaties geven ook recht op een deel van de winst als die winst hoger uitpakt dan verwacht.

Bij de financial close (moment waarop de financiering rond is en de contracten worden getekend) verwachten wij duidelijkheid te kunnen scheppen over de te verwachten rendementen. Op dat moment zullen we je ook pas vragen om definitief in te schrijven. Tot die tijd ben je nergens aan verbonden

Ja, je bent nergens aan verbonden. Pas als wij het voorstel gaan aanbieden en een memorandum hebben gemaakt vragen we je een definitieve inschrijving te doen.

Nee, er is geen bovengrens aan het aantal participaties. Het kan echter wel zijn dat als je inschrijft voor heel veel participaties je niet alles krijgt toegewezen. De uitgifte gaat dakpansgewijs.

  1. Dakpansgewijze uitgifte houdt in dat we eerst alle aanvragers 1 participatie toekennen, daarna nog een voor diegenen die er twee aanvragen, daarna nog een voor diegenen die er drie aanvragen, etc. Daarmee zorgen we voor een verdeling waarbij de participant met weinig participaties voorrang krijgt.

Ja, inwoners van Uitgeest krijgen voorrang bij de uitgifte van participaties. Om bestaande leden van Kennemerwind (de collega coöperatie die 50% partner is in dit project) een gelijke kans te geven op deelname, zijn zij gelijkwaardig aan Uitgeesters in twee van de vier postcoderoos projecten, mits ze binnen de daarbij behorende postcoderoos wonen.

Het rendement van beide projecten zal (nagenoeg) gelijk zijn. Exacte getallen zijn pas bekend bij financial close.

Als de bouw van het zonnepark is afgerond en de Zonne-installatie elektriciteit gaat produceren wordt over het eerste kalenderjaar daarop volgend het eerste rendement uitgekeerd. We verwachten dat de bouw klaar zal zijn in het 3e kwartaal van 2024. Dit betekent dat de eerste uitkering over het jaar 2025 zal plaatsvinden in 2026.

Nee, helaas blijkt uit het verleden dat er altijd onverwachte vertraging mogelijk is in dit soort grote projecten. We houden je daarvan op de hoogte.

Nee ook als je al eigen panelen op je dak hebt kun je participaties kopen. Het is een financieel product die los staat van eigen opwek van elektriciteit.

Ja dat kan maar voor ons project is het wel heel gunstig als u zich dan toch inschrijft als voorinschrijver. Hoe meer inschrijvers hoe gunstiger dit is voor alle deelnemers.

Ja, het helpt ons als je een voorinschrijving doet ook al woon je ver van Uitgeest. Naast SCE subsidie vragen we ook SDE subsidie aan waarvoor de postcoderoos niet geldt.

Nee project Winterzon heeft geen last van netcongestie doordat we dit project al hebben aangemeld en hebben aanbetaald bij Liander.

Als alle kosten betaald zijn en alle minimale rendementen van de participanten zijn uitgekeerd zal een deel van de winst naar een dorpsfonds voor Uitgeest gaan. Als er voldoende winst is zullen daarna eerst de participanten een hoger rendement krijgen tot een afgesproken marge. De rest van de mogelijke winst zal naar de energie coöperaties gaan waarmee geld kan worden gespaard voor verdere verduurzamen van de regio.

DUEC heeft veel aandacht besteed aan een zorgvuldige landschappelijke inpassing. We hebben voor de inpassing samengewerkt met Natuurlijke Zaken, het bureau van Landschap Noord-Holland. De panelen staan in zuid opstelling met een ruime afstand tussen de panelen, waardoor er voldoende licht onder en tussen de panelen komt. Er komt een haag om het park heen met inheemse struiken, en het beheer van de haag en het park zal gericht zijn op versterking van de biodiversiteit.

Het park komt 120 tot 300 meter van de bestaande wegen af te liggen (de Geesterweg en de Uitgeesterweg). Door de geplande haag van 1,5 tot 3 meter hoog met gemengde begroeiing, zal het zicht op het park het gehele jaar ontnomen worden. Alleen in de eerste jaren is er nog wel wat zichtbaar doordat de planten nog moeten groeien.

Nee, je hoeft geen lid te zijn om mee te doen aan de voorinschrijving. Als je later meedoet met de definitieve inschrijving, dan word je automatisch lid, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Je bent lid zolang je mee doet met het zonnepark. 

Ook mensen van buiten Uitgeest kunnen meedoen. Wel krijgen mensen die in Uitgeest wonen voorrang bij de uitgifte. 

Meer informatie volgt na financial close. Mochten er nu al dringende vragen zijn dan horen wij dat graag via info@duec.nl.